På havet i kriget med tankarna hemmavid.

John Charles bror, Oskar, som blev torpederad sista dagen år 1940, skrev ett sista brev hem den 2:a december samma år. Vad Oskar inte visste då, som vi vet nu, var det grymma öde han skulle möta vid närkontakt med den tyska ubåten en knapp månad efter brevskrivandet. Genom att läsa brevet får vi en bild av hur en kapten på ett lastfartyg tänker mitt under brinnande krig.

Han skriver till sin morbror, som kan antas vara närmast anhörig, då både fadern och modern dött och broder Karl-Alfred är dödförklarad och John Charles är intagen på sjukhus.

Ombord den 2 december 1940

Käraste Morbror och Moster

Hjärtligt tack för brevet som jag emottagit, Ja det är dåligt med postgången nu för tiden. Som jag ser av brevet mår Ni bra och att Linnea har en dotter. Det var ju roligt eller vad tycker Morbror. Det är väl besvärliga tider hemma, allting dyrt och svårt att erhålla. Morbror har det väl lite bättre än vad dom har i städerna, för där är det nog svårt. Jag ser att Morbror inte har skaffat någon lantegendom och det kanske är lika bra nu när Sverige blev utanför kriget, Jag såg att Morbror varit och sagt upp pengarna, men det är väl bäst att ändra det nu så att inte räntan förloras. Morbror kanske är vänlig och ordnar det. Hur är det för övrigt, är det dåligt med mat och vad som behövs i Sverige. Jag ser att Josef i Klintehult varit på militärtjänst hela sommaren. Är han nu hemma och vad gör han. Det där lantmäteriet är väl inte så lönande.

Ja detta krig ser inte ut att sluta någon gång, man vet inte huru länge det kommer till att vara. Hur är det med min kusin Elin i Isgölen, Jag skrev i mitt förra brev att om morbror ansåg att hon icke tog illa upp, Morbror skulle vara vänlig förskottera till min hemkomst och giva henne Kr. 50:- Jag betalar det vid min hemkomst. Mannen är kanske borta på militärtjänst så hon kanske skulle behöva dem. Dom där madrasserna och täckena som är hos Morbror tror jag det var mammas önskan att hon skulle ha om hon ville ha dom. John bliver väl aldrig bra och det är ju endast besvär med att vårda det. Jag kan endast lämna min adress till New York, m/s "Valparaiso" c/o A. Johnson & Co. 1630 Fifht Avenue, International Building, New York U.S.A.

Jag får önska Eder alla God Jul och Gott År, hälsningar Oskar.

Oskar förefaller ekonomiskt engagerad och kan antas ha ganska gott om pengar. Givmildheten att ge 50 kronor till Elin, som är min mormor, känner vi igen från John Charles totala välvillighet när han ger den frysande eldaren i räddningsbåten sin rock mitt ute på Atlanten. Denna gemensamma godhet har nog både Oskar och John Charles fått från moder Augusta, som flera har vittnat om som en mycket omtänksam person. Beskrivningen av samtiden i Oskars brev visar på en realism, då antagandet om att John Charles inte ska bli bättre, är de facto korrekt. Några religiösa uttryck med hänvisningar till Gud föreligger inte heller.

Den adress Oskar uppger leder till Axel Johnson Nordstjernan rederiernas kontor i New York. Rederiet hade flera på den tiden moderna fartyg som gick under i kriget när minor sprängdes och torpeder träffade skrovet.

Kaptenen Oskar skrev de sista bevarade orden i familjen Asplund, vid den tidpunkt när John Charles, Titanicmannen, hade 985 dagar kvar på sjukhuset.

Translate »