Sälja före signera.

Tyresö bokhandel har fått utmärkelsen ”Årets butik i Tyresö” år 2014. Juryns motivering lyder:

Årets butik har med en uthållighet och stort personligt engagemang samt en passion som sträcker sig långt utanför butikens väggar, attraherat både små och stora kunder. Genom generösa öppettider och återkommande aktiviteter för alla åldrar har butiken skapat vinnande kundrelationer och en positiv laganda bland personalen. De har heller inte tvekat att vända blad i en hårt utsatt bransch – att använda sig av sociala medier har blivit en självklar kanal för att nå nya och befintliga kunder.”

Jag förstår vad juryn menar. Torsdag eftermiddag veckan före jul får jag idén att det skulle vara kul att anordna en signering av boken två dagar senare, alltså lördag den 20 december. Tyresö bokhandel är snabbt med på idéerna och enkelt och raskt fixas allt. Direkt lägger de ut en blänkare på sin egen webplats tyresobokhandel.se samt inlägg på Facebook. Allt går glimrande enkelt och smidigt.

Väl på plats lördag förmiddag är ett dekorerat bord framställt invid entrén till butiken med böcker och skyltar och allt. Jag rullar upp min ”roll-up” och stuvar undan bokkartongerna. Jag har tagit med fler än jag beräknat sälja eftersom det ju vore retligt att bli utan böcker om det nu skulle komma många kunder. Nu är jag redo. Linda kommer med vatten och saffransbulle. Jag får lära mig att de haft kända författare på plats för signering, men eftersom de författarna sätter sig ned och förväntar sig att kunderna ska köa för att få en signering, inte får så många böcker sålda. Vi konstaterar att det handlar om att sälja framför att signera.

Sagt och gjort. Med budskapet ”Boken om en av de 34 överlevande svenskarna på Titanic”  fångar jag den av jul alltmer jäktade publiken. Jag analyserar flödet, varifrån folk kommer, vilken riktning de har, vart de är på väg. Därefter provar jag några positioner för att till slut finna en plats där jag kan fånga kunden under tre steg på väg in i butiken. Det fungerar. Människor stannar och jag fyller budskapet med att säga ”Det fanns 123 svenskar ombord, 34 överlevde, den här gubben är en av dem” samtidigt som jag pekar på John Charles. Människor vill ha. Jag signerar och visar vägen till kassan inne i butiken.

Mot senare eftermiddag, efter att jag pratat mig lätt hes, kommer de som verkligen är i nöd, de som bara måste ha köpt de där julklapparna. Till flera får jag sälja två böcker, efter som det löser två problem åt dem. Ju närmare stängningsdags vi närmar oss ju mera säljs. Julkommersen avancerar, tempot ökar, kassorna skramlar.

Glad avslutar jag dagen med att helt ha tappat räkningen på hur många böcker som såldes och lutar mig tryggt mot Tyresö bokhandels kassasystem samtidigt som jag fått bekräftat att det handlar om att sälja framför att signera.

 

 

Translate »