En solig lördag i slutet av juni är det en ren fröjd att signera boken om Titanicmannen på Titanic-utställningen i Uppsala. Väl placerad vid utgången från själva utställningen på väg in i den lilla butik där souvenirer av flera slag säljs träffar jag många människor.

Flera är berörda och behöver tid att reflektera, att smälta det de upplevt under den 80 minuter långa hörlursguidade utställningen där historien om det osänkbara Titanic berättas med fokus på människorna som konstruerade, arbetade och färdades med fartyget på sin katastrofala jungfruresa.

Bland besökarna finner jag flera ”Titanic-nördar” som kan mycket om själva fartyget och som har hyllmeter med litteratur hemmavid. Många påpekar också den lyckliga omständigheten att TV3 kvällen innan har sänt filmen Titanic, från 1997 med Leonardo di Caprio och Kate Winsleth i huvudrollerna.

Och minsann, när man minst anar det, presenterar sig en släkting i rakt nedstigande led till en av de fyra svenska första-klass passagerarna – Sigrid Lindström. Sigrid är född med efternamnet Posse och tillika brorsdotter till Arvid Posse, som var svensk statsminister 1880-1883. Hon var på väg från Paris till New York och lyckades rädda sig i livbåt nummer 6 som var en av de första livbåtarna att sättas i sjön. Nu återstår att finna ut hur Sigrids liv kom att gestalta sig med Titanic som erfarenhet.

Det är märkligt och fantastiskt roligt att varje tillfälle ger nya kontaktar och nya spår bland de svenskar som reste med Titanic.

Translate »