Kompisarna.

Sedan efterforskningens början har frågan hängt i luften; Fortsatte kompisarna Einar och John Charles att ha kontakt med varandra? Reste de vidare tillsammans? Eller for de på varsitt håll med minnet från den ödesdigra natten när de tillsammans hoppade ned i Titanics livbåt nummer 13?

En fråga utan något svar. Tills nu.

Helt plötsligt får jag kontakt med en av Einars efterlevande i Sverige. Hon har hittat brev som Einar skrev till sin bror David Carlsson, från juli 1916 till mars 1919. I breven kan vi läsa Einars beskrivning av en tid för 100 år sedan med ett synnerligen närvarande första världskrig.

Mer om breven i närtid i kommande sju delar här på titanicmannen.se.

Einars efterlevande bidrar också med förtydliganden, tillägg och justeringar till efterforskningen:

”- På fotografiet i del 43 är det Gunnar Tenglin som sitter till höger inte Einar.

– På Johns draft registration card i del 46 i punkt 4 står det Declared – 1st papers. (Han hade gjort en första ansökan om medborgarskap). I punkt 8 står det A. Larsen. 1232, 67 Str, Brooklyn.
I punkt 11 står det nog att han varit i militärtjänst 10 mos. alltså 10 månader.

– Einars draft registration card är skrivet i Saunders County, Nebraska, den 5 juni 1917 och han var då anställd hos en farmer Eddie Petersen som dräng. Han hade i Sverige varit korpral vid Kalmar regemente och hans tjänstgöringstid var 3 år. Han betecknas som ”Alien”. Han blev sedan automatisk amerikansk medborgare efter deltagandet i kriget.”

reg2_600px

Samma dag, den 5 juni 1917 registrerar sig även John Charles för krig, i Brooklyn. Den 5 juni 1917 var en av de stora inskrivningsomgångarna i Amerika. De bägge kompisarna från Titanic registrerar sig alltså för krig samtidigt.

Translate »