Vandring i John-Charles fotspår.

Vi vet att John-Charles berättar i sitt första brev att han låg på Emigranthotellet i Southampton i "några dagar". John-Charles med kamrater ankom Parkestown den 8 April för att med tåg färdas via London till Southampton. De kan ha ankommit Southampton redan samma dag, vilket leder till två övernattningar innan Titanics avgång den 10 April vid 12-tiden.

Tiden i Southampton tillbringades i det som John-Charles kallar "Emigranthotellet". På engelska benämndes byggnaden för "Emigrants home" och låg på Albert Road blott några hundra meter från kajplats 43 som Titanic skulle komma att avgå ifrån. Redan 1894 hade John Doling låtit uppföra byggnaden för den allt tätare emigrantrafiken och då döpt den till "Atlantic Hotel".


Atlantic Hotel, 1894

En julidag 2012, 100 år efter Titanics förlisning, kan vi gå i John-Charles fotspår på Albert Road och finna byggnaden. Efter ombyggnad till lägenheter framgår det tydligt att lediga lägenheter finns att hyra.


Atlantic hotel, sedemera Emigrants Home, sedemera lägenheter, 2012

På Southamptons stadsarkiv är det enda som finns kvar av Emigrants Home själva originalritningarna från 1890-talet. Vi kan se hur källarplanet innehöll kök, träningsrum och tvättrum. Bottenvåningen och de tre våningsplanen var identiska med enligt ritningen ett stort rum i mitten samt toaletter, handfat och trappor på varje sida.


Källarplan på Emigrants home


Fyra våningsplan på Emigrants home

Värt att nämna är att John Doling, som uppförde Emigrants home, hade sin dotter Elsie Doling och sondotter Ada-Julia Doling med på Titanic som andra klass passagerare och överlevande.

Det är med en känsla av overklighet vi går från Albert Road via Royal Crescent Road till Canute Road för att efter hundratalet meter svänga ned Central Road mot hamnen och kajplats 43. Det var troligen den vägen John Charles gick för 100 år sedan söndagen den 10 April i kyla och regn. Vid infarten till hamnen finner vi skylten som berättar att det var här det hände.

Translate »