Brorsbarnet.

Det finns inga som helst indikationer på att John Charles skulle ha fått några barn någonstans. En sjömans kringflackande liv ger ju möjligheter till sporadiska förbindelser.

Brodern, Oskar, tilldömdes, som vi vet från del 74, underhållsskyldighet vid Stockholms rådhusrätt den 29 oktober 1930. Oskar hade haft ett förhållande med Sigrid Maria Hansson, född den 30 mars 1910 i Stockholm. Den 4 januari 1930 födde Sigrid Maria en son, Oskars son, Titanicmannens brorsbarn, utom äktenskapet. Sigrid Maria gifte sig 1939, dock inte med Oskar.

Jag har tagit mod till mig och talat med Oskars son och med Oskars barnbarn. De har ingen kännedom om John Charles öden och äventyr. De vet att Oskar torpederades 1940.

Sonen kan berätta att cirka 1941-42 var han med sin mormor och morfar i deras sommarstuga på Värmdö, i Stockholms skärgård. I grannhuset fanns en flicka och hon hade med sig en kompis en dag, vars far dött i samma tragiska olycka som Oskar dog på nyårsafton 1940. Världens litenhet är påfallande.

Enligt sonen fanns även rykten om att Oskar har en dotter och således sonen en syster i Göteborg . Bara rykten.

Barnbarnet kan berätta att någon gång, troligtvis på 1970-talet, har Sigrid Maria varit på besök i Misterhult och där träffast "Asplundarna", vilket troligtvis är några av moster Augustas syskons efterlevande.

Två foton av Oskar ska också finnas i ett fotoalbum hos sonen. Jag inväntar kopior.

Historien om Titanicmannen har alltid en fortsättning.

Translate »