Historien säger att mormors kusin var styrman på Titanic.

Som jag berörde redan i denna blog sägs det att min mormors kusin ska ha haft en kusin som styrman på Titanic. Någon har kommenterat med att om det är så ska du nog hålla tyst om det, med en glimt i ögat. Icke, jag håller inte tyst. Det är ingen "undergång" att mormors kusin var styrman på Titanic, om det nu var så, vilket bör bevisas i så fall. Intill dess är det en historia.

För att söka reda på sanningen har forskning påbörjats. Om denne mormors kusin finns är han son till någon av följande personer, alla då hemmahörande i Mörlunda i Kalmar län.
-Josefina Kristina Elisabeth Jonsdotter, född 1860
-Per Johan Emil Jonsson, född 1862
-Emilie Augusta Jonsdotter, född 1864
-Oskar Adrian Jonsson, född 1871
-Otto Herman Jonsson, född 1869
-Agnes Ingeborg Jonsdotter, född 1879
-Ottilia Jonsdotter, född 1866
Det åttonde barnet var min mormors mor, Elvira Jonsdotter, gift Nilsson.


Trädet med de åtta syskonen som kan ha haft en styrman till son.

Andra fakta är att han, den möjlige styrmannen, skulle vara 28 år då Titanic gick under, vilket leder till att han borde vara född 1883-1885. Enligt Titanic Norden fanns det 214 överlevande ur besättningen. Av dessa 214 var fyra stycken styrmän, nämligen:
-Lightoller, Charles* Herbert 2:e styrman
-Pitman, Herbert John 3:e styrman
-Boxhall, Joseph* Grove 4:e styrman
-Lowe, Harold* Godfrey 5:e styrman

Är det någon av dem jag söker och som är son till någon av de sju ovan? Eller är hela historien en skröna? Eller var han bland besättningen, fastän han inte var styrman? Jag vill veta.

Forskning pågår och forskning är sökandet på sanningen, men inte sanningen. När en forskare säger något är det därför nödvändigtvis inte sant.

Translate »