123 passagerare. 34 överlevde.

Med inledningen; Visste du att svenska var det näst vanligast talade språket ombord på Titanic? inleds radioprogrammet Titanic och svenskarna.  Det var faktiskt precis just så.  Nordborna var många ombord och svenskarna flest av dem. Nära 10% av passagerarna var från Sverige.

CG_600-300x229I radioprogrammet intervjuar jag Claes-Göran Wetterholm, författare och etnolog, dels om hans eget  brinnande intresse och dels om hur det kom sig att svenskarna var så många och vad som hände flera av dem.

Vi samtalar om ämnet Titanic och musiken och jag får för första gången höra en amerikansk sång med titeln It was sad when the great ship went down, som till min förvåning spelas i dur och i ett klart ”upp-tempo”. John Charles sång med Robert Andersson får bidra till de svenska tonerna om en svensktalande passagerare.

När Claes-Göran tar fram Axel Welins originalmodell till dävertarna på Titanic blåser historiens vindar i över hundra år genom mitt sinne. Det är de dävertar Welin gjorde och som läts byggas och monteras på Titanic och som med rep hivade ned livbåtarna. Det är ett sådant rep John Charles gled ned på i livbåt 13. Det var bl.a. tack vare Welin och hans konstruktion livbåtarna kom i vattnet och John Charles överlevde. I ett slag uppstår tacksamhet till Axel Welin.

Sen reder vi ut hur det var med orkestern som sägs ha spelat Närmare Gud till dig och om hur svårt det är att vända en atlantångare under avsnittet skrönor.

Programmet är 45 minuter långt och kan avlyssnas direkt HÄR.

Med önskan om en god lyssning!

Translate »