Jorden, solen och månen.

Antalet teorier, tankar och skrönor runt Titanic synes närmast oändliga. Från historien om Titanicmannen, John Charles Asplund, vet vi hur en skröna kan bildas och bära ett märkvärdigt levnadsöde.

I media år 2012, 100 år efter själva händelsen, dyker nu upp teorier om varför det var isberg på Titanics färdväg.

Forskare på University of Texas menar nu att drygt tre månader före den ödesdigra kollisionen mellan Titanic och isberget, råkade förhållandet mellan jorden, solen och månen vara mycket speciellt. Detta förhållande ska ha lett till extrema tidvatten som ska ha medfört att de isberg, som brutits loss från Grönland och strandat utanför Labradorkusten, ska ha kommit loss och flutit vidare söderut.

På bilden kan man se hur isbergen ska ha färdats från Jakobshavn glacier med strömmarna utmed kusterna för att komma ut på öppet vatten där rutten för fartygen mellan Europa och Amerika gick.

Tänk om det var så att jorden, solen och månen spelade John Charles ett spratt ungefär samtidigt som han fyllde 23 år den 31 januari 1912. Vi kommer aldrig att få veta sanningen om denna teori, men det vi vet är att det de facto var ett isberg som försatte Titanicmannen och hans medresenärer i en av historiens mest omtalade katastrofer.

Translate »