Spansk utställning i Stockholm väcker forskningslustan.

Under tiden som Sjöhistoriska muséet på Djurgården renoveras i Stockholm pågår en utställning invid Wasavarvet om Titanic. För 120 kronor får man en hörlursguidad 80 minuter lång visning av fartyget, besättning och passagerare.

Engelskbyggt, jungfrufärd, lyx och överflöd och osänkbart är de mest beskrivande egenskapsorden för Titanic. En katastrof som med tiden fått många skrönor och uppdiktade berättelser, i brist på riktiga fakta.

Enligt uppgift var min mormors mors systers son styrman på Titanic. Berättelsen förtäljer att han ska ha hoppat i livbåtarna, vilka var avsedda för passagerarna först och främst. Han ska då ha fått en örfil, som grämde honom hårt genom livet. Så pass hårt att han som gengäld ska ha tagit värvning på Finlands sida i ett krig (1:a eller 2:a världskriget). Det ska i sin tur ha gjort honom galen, varför han ska slutat sina dagar på ett sjukhus i trakten av Västervik. Hans namn är inte känt. Hans mors syster, hans moster, hette Elvira Nilsson

Jag har kort forskat och inte kunnat finna någon bland de fyra överlevande styrmännen på Titanic som stämmer överens med hörsägen. Något stämmer inte helt.

Min förskningslustan har väckts. Tänk om jag är släkt med en styrman på Titanic.

Translate »