En föreställning om öden.

I Landet Stadra, beläget halvvägs mellan Nora och Grythyttan, öppnar sig en alldeles egen stor liten värld. Herrgården, teatern med stora salongen och lilla salongen, teaterkaféet, kulturkiosken och konstrundan är några av de verkligheter som lever på den anrika gamla herrgården från 1760.

Den stora teatersalongen är så intim en teatersalong kan vara. På den scenen uppförs lördagkvällen den 17 Augusti 2013 Ombord på Titanic i två akter om total 3 timmar med en paus på 25 minuter.

Vi var fem aktörer på scenen.


Eva, Gunilla, Claes-Göran, undertecknad och Hjördis, under generalrepetitionen.

Efter inledning av Claes-Göran Wetterholm visas en TV-film från 1962 där den från Titanic överlevande Agnes Sandström intervjuas av Bengt Bedrup. Därefter är det dags för undertecknad att under dryga 30 minuter berätta om John Charles Asplunds ödesmättade liv.

Publiken lyssnar andäktigt. Stämningen är tät och såväl det tragiska och smärtsamma i berättelsen som skämten sitter på de ställen de var tänkta. Hela parketten applåderar hjärtligt. Jonn Charles Asplund är närvarande i luften. Hans liv är påtagligt.

Mitt framförande följs av Evas hänförande berättelse om Lilian Asplund, som inte har något släktskap med John Charles, men som likt honom överlevde katastrofen. Gunilla berättar gripande om hur Gerda Lindells vigselringar glider av hennes fingrar när hon släpper taget om livbåten. Ringarna hittas senare och når Gunilla. Hjördis framför med total inlevelse historien om hennes morfar som försvinner i djupet och som vars tillhörigheter Hjördis kan visa upp.

Vid 22-tiden är publiken överväldigad och teaterns konstnärlige ledare, Magnus Wetterholm, är rörd samtidigt som han ger oss på scenen mycket vackra blommor.

En helg att minnas, inte minst för John Charles skull.

Translate »