2013 händer det.

Med stor glädje läser jag pressmeddelandet från min födelsestad. Kommunens egen turistbyrå berättar att från maj till september år 2013 kommer den spanska utställningen om Titanic att uppföras i den gamla värmekyrkan mitt i industrilandskapet.

"– Efter en mycket lyckad utställning med Dinosaurium 2011 så vill vi på nytt skapa en reseanledning till Norrköping. Denna gång kan vi presentera en av världens mest unika utställningar om Titanic, säger Stefan Papangelis VD på Upplev Norrköping AB. Det är verkligen kul att Norrköping får den här möjligheten och vi hoppas att det blir en stor succé, fortsätter han.

Utställningen som ägs av det spanska bolaget Musealia har ca 150 st originalföremål från fartyget och bygger på tre delar – originalföremål, historien och replikationer av delar från Titanic. Tillsammans ger det en unik upplevelse för besökarna. Utställningen har haft 1,5 miljoner besökare runt om i Europa och visas just nu i Barcelona.

CG Wetterholm, etnolog, författare och forskare, är en av världens ledande Titanicforskare. Han är ägare till en stor samling föremål som har en koppling till Titanic och har skrivet flera böcker om fartyget.

– Det är väldigt roligt att utställningen kommer till Norrköping. Vi lovar alla en mäktig upplevelse oavsett om man har en koppling till Titanic eller inte. Det är en utställning som berör alla, säger CG Wetterholm."

Det var just denna utställning som sommaren 2009 väckte till minne den gamla skrönan i min släkt att "mormors kusin var styrman på Titanic". Hur det var med den saken och med John Charles Asplund, som han hette, vet alla som följt efterforskningen och läst boken Titanicmannen – En efterforskande historia

Translate »