Galamiddag 100 år efteråt.
När Skandinaviska Titanicföreningen håller årsmöte fylls en hel helg med Titanic. Det var undertecknads första möte och tillika första årsmöte i föreningen regi.
Lördagen innehöll förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar, där jag blev styrelsesuppleant, även en mycket intressant föreläsning av David Hutchings från Southampton. Bakgrund och bildmaterial som jag aldrig tidigare skådat berättades av denne mycket engelska gentleman som räknas som en av de främsta kännarna av Titanics historia.
Claes-Göran Wetterholm, föreningens ordförande, och David Hutchings.
På lördagkvällen inmundigades trerätters galamiddag med tillhörande lotteri vars högsta vinst var en bräda från Titanics systerfartyg Olympic, som skrotades 1935. Att jag skulle bli vinnare av brädan är den sortens händelser som inte sker.
En meter bräda från Olympic, på hemmet köksbänk.
I det minglande som följde träffade jag släkting till Lilian Asplund, som också överlevde förlisningen och också kommer från Småland, men som inte har någon koppling till vår John Charles Asplund. Vi insåg att vi hade mycket att tala om och lär träffas igen. Likaså mötte jag släkting till en av Titanics styrmän, William Murdoch. Upplevelsen var fascinerande att samtidigt se så många människor så fokuserade och tätt kopplade till Titanic.
Söndagen inleddes med att en av medlemmarna i föreningen förevisade sin film från kryssningen med M/S Balmoral i april 2012. Filmen kan ses här på youtube
Därefter berättade Anders Wilson om sin nyutkomna svenska bok, Titanics jungfru, som är en roman baserad på Titanic. Den 328-sidiga boken är förlagd på Recito förlag och finns i bokhandeln.
Esther O'Hara från Lödöse museum, halvvägs mellan Göteborg och Trollhättan, presenterade den pågående utställningen Trollhättan och Titanic. På utställningen får vi följa hur Henrik Kvillner från Trollhättan beger sig till det stora landet i väster med biljett på fartyget Philadelphia, men blev likt John Charles ombokad till Titanic. Henrik Kvillner överlevde inte förlisningen, men hans kropp hittades av bärgningsfartyget Mackay Bennett några dagar senare. Henrik var 31 år gammal och reste i andra klass, vilket är 8 år äldre och en klass högre än John Charles.
Kortfattat berättade jag om bakgrunden till boken Titanicmannen – en efterforskande historia innan dagen avslutades med förevisning av filmmaterial ur David Hutchings samlingar.
Så kan det gå till när Skandianviska Titanicföreningen skapar en Titanichelg.