Oturen.

Att Titanicmannen, John Charles Asplund, reste tillsammans med sin kamrat Einar Karlsson är redan känt. Men vad hände med Einar efter Titanics förlisning?

Det visar sig turligt nog att Einar innehade ett ovanligt andrannamn – Gervasius. Därmed underlättas sökningen betydligt och följande information framträder, översatt från engelska.

Einar Gervasius Carlson, tidigare, Karlsson, föddes i Oskarshamn, Sverige den 19:e juni 1890. Han var 21 år gammal när han och hans vän, John Charles Asplund, gick ombord på Titanic för att fara till USA. De var ursprungligen bokade på skeppet Adriatic, men på grund av en kolstrejk blev de överflyttade till den otursdrabbade Titanic.

Enligt Einars dotterdotter "Ville han aldrig tala om natten då Titanic sjönk, men vad vi vet fick han ingen möjlighet att ta med sina personliga tillhörigheter och hade svårigheter att ta sig i livbåten, såsom varande tredje klassens passagerare".

Vad han talat om för sina nära är att han och hans vän var tvungna att gömma sig i skuggorna och slutligen bestämde de sig för att klättra nedför repen till en livbåt som var på väg att sänkas ned. Einar fick brännskador på händer, armar och ben.

"Han såg på medan skeppet sjönk och beskrev det som mycket liknande ett fyrverkeri. Därefter dödstyst när den sista delen av Titanic försvann", enligt dotterdottern.

Einar led av mardrömmar varje April månad.

Han bosatte sig i Nebraska 1916 efter att ha rest runt i USA och levt i Kalifornien, colorado, New York och Minnesota. Han blev amerikansk medborgare 1917 och tjänstgjorde i armén och stred i första världskriget. Efteråt återvände han till Nebraska och blev bonde för att senare jobba för ett telefonibolag.

Einar avled vid 67 års ålder den 12:e april 1958. Hans dotter donerade de få kvarvarande tingen han lyckats behålla från skeppet, inkluderande hans entrébiljett till matsalen på Titanic, till Titanical Historical Society.

En ny intressant uppgift är att egentligen skulle de bägge inte ha färdats med Titanic utan med Adriatic. Ett inslag av otur.

Då Einar reste runt skulle det kunna tänkas att även John Charles gjorde likadant. En tidigare uppgift gör gällande att John Charles "gick på luffen", vilket skulle stämma med Einars liv. De kanske luffade tillsammans. De bägge kom även att delta i första världskriget.

Nästan på dagen 46 år efter Titanics förlisning dör Einar.

Translate »