Historien växer.

Psykmuséet i Västervik blev intresserade av historien om Titanicmannen, så till den grad att de på stående fot i telefon kunde tänka sig en utställning om hans öde, när forskningen är klar.

För att få kunskap om vad som hände John Charles Asplund mellan 1912 och hans död 1943, har vi fått fram att han redan 1930 var "på hospital i Västervik". Det ger en möjlighet att utifrån den 70-åriga sekretesstiden få ut journalinformation från sjukhuset, hoppas vi.

John Charles mor och far skilde sig redan 1894, då John Charles endast var fem år gammal. Anledningen uppges vara faderns "horsbrott". Fadern hette Johan August Asplund och avled 1922 i lungsot och lungblödning.

John Charles farfar hette Nils Peter Asplund. Han var klockare i Söderåkra, men blev avsatt från sin tjänst efter att 1849 blivit dömd för fylleri under gudstjänst. 1873 skiljde sig farfar från farmor, Christina Jonsson Asplund.

John Charles förblev ogift och vi kan konstatera att både hans föräldrar och farföräldrar skiljde sig. Vi kan likaså konstatera att, John Charles, hans bror Oscar och fadern Johan August Asplund, samtliga var sjömän.

Fortfarande söker vi John Charles liv från 1912 till 1943, liksom hur det var med "örfilen" han skulle fått när han hoppade i livbåt nummer 13. Och hur var det med historien om hans deltagande på Finlands sida i kriget?

Historien växer.

Translate »